Teylingen bewoond: Stichting Beheer Kasteel Teylingen tien jaar.

Datum: 18 juni 2023
Tijd: 11:00 - 16:00

Op 18 juni 2023 werd de Stichting Beheer Kasteel Teylingen (SBKT) opgericht door een groepje enthousiastelingen. Hiermee werd het beheer van de twaalfde-eeuwse, historisch en landschappelijk belangrijke ruïne overgenomen van de Kastelenstichting Holland en Zeeland.

In de tien daaropvolgende jaren is er door vrijwilligers, op wie alles draait, hard gewerkt om het kasteel in de belangstelling te krijgen doormiddel van het in de weekenden open te stellen en het organiseren en uitvoeren van evenementen. Er worden scholen ontvangen aan wie leerzame en leuke activiteiten worden aangeboden en er vinden huwelijken plaats.

Sinds kort wordt ook iedere derde zondag van de maand het kasteel “bewoond” door vrijwilligers in middeleeuwse outfit. Zij vermaken de bezoekers met extra activiteiten zoals spelletjes voor kinderen en volwassenen, zwaardvechtles voor kinderen met daaropvolgend het ontvangen van de ridderslag, boogschieten, muziek, een smid en een hapje en een drankje bij de kleine catering.

Er wordt dus flink aan de weg getimmerd en er worden plannen gemaakt voor de toekomst van het kasteel.

Om het tienjarig bestaan van de SBKT te vieren werd op zondag 18 juni 2023, toevallig precies op de derde zondag van de maand, extra aandacht besteed aan dit heugelijke feit. Behalve de eigen vrijwilligers van de stichting was er bezoek van de vrienden (eigenlijk familie), vrijwilligers van de Ruïne van Brederode. Zij zorgden voor extra aankleding, gezelligheid en leven op deze dag.

Voor deze gelegenheid waren er als extra vertier de harpiste en zangeres Cathinca van Sprundel (https://www.facebook.com/cathincavansprundelschrijver) en Poppentheater Emma’s muzikale verhalen. (http://muzikaleverhalen.com/de-legende-van-de-gebochelde-lambert/) Bezoekers konden bij de ingang genieten van gebakjes met daarop een afbeelding van het wapen van het kasteel.

Op enig moment was er een toespraak van Gerard Rutgrink, de voorzitter van de SBKT. Hij sprak hierin zijn trots en dank uit over de prestaties van de vrijwilligers in de laatste tien jaar.

Tot slot was er een verrassing voor de vrijwilligers: een mobiel pizzarestaurant waar ze konden bijkomen en genieten van diverse soorten pizza’s.

Al met al was het een dag waar op waardige wijze het tienjarige bestaan van de SBKT werd gevierd.

Op naar de volgende tien jaar!