De Vikingen komen! een terugblik

Startdatum: 10 juni 2023
Einddatum: 11 juni 2023
Tijd: 11:00 - 17:00

In een on-Noordse zonnehitte van rond de dertig graden Celsius vond op 10 en 11 juni 2023 het Viking-evenement van de Stichting Beheer Kasteel Teylingen (SBKT) plaats binnen en rondom de muren van de Ruïne van Teylingen in Voorhout.
Ondanks het feit dat het evenement minder goed bezocht werd dan Handel en Ambacht twee weken eerder was het weer bijzonder gezellig. Het was overigens goed voor te stellen dat men op een dag als deze vooral verkoeling aan zee zocht.

Wie de ingang voorbij was kon meteen even aan een picknicktafel onder de tarp neerzakken om bij een drankje en een versnapering de omgeving in zich op te nemen. Daar was wel wat te zien! Er liepen Vikingen rond die in plaats van de boel te brandschatten en de bezoekers te beroven een gemoedelijk praatje maakten over hun bezigheden en hier en daar een grap en een grol maakten. Ze betaalden ook netjes als ze iets kwamen eten. De belofte om er een vreedzame gebeurtenis van te maken hebben ze gelukkig gehouden!

Wie verfrist verder het terrein opliep had weer voldoende te beleven. Er waren handelaren te bezoeken en ambachtslieden die allerhande zaken maakten, waaronder houten gebruiksvoorwerpen, glazen kralen en mosterd. Ook waren er natuurlijk weer vele spelletjes die door jong en ouder gespeeld werden. Er was een Volva, een priesteres die runen voor je wierp en waar nodig raad verschafte over de Dingen des Levens. Ook de verteller was weer van de partij . Bij hem kon je in de schaduw van een boom luisteren naar wonderlijke verhalen over Noordse goden en helden. Veel bezoekers vonden vertier binnen de ringmuur van het kasteel waar je onder begeleiding enkele pijlen mocht wegschieten. Iedereen heeft het overleefd!

Op zondag werd er in de barbaarse hitte nog een Viking-vechtdemonstratie gegeven door strijders die het toch niet konden laten elkaar te lijf te gaan. Daarna gingen ze dankbaar voor de koude douche, die buiten was opgesteld, om af te koelen.

Aan het einde van het evenement konden de organisatie en de vrijwilligers, op wie alles draait, tevreden terugkijken op een geslaagd weekend. Zij vertrouwen erop dat ook de komende evenementen succesvol zullen zijn.

Tot slot: iedere derde zondag van de maand is er op het zelfde terrein het gezellige “Teylingen bewoond”, een extra gezellige dag met diverse historisch getinte bezigheden door vrijwilligers in middeleeuwse kostuums. Weest welkom!