Consolidatie ringmuur Teylingen

Het Rijksvastgoedbedrijf is vanaf dinsdag 14 april 2015 bezig geweest met de werkzaamheden van de versteviging van de ringmuur.

De bouwvergadering had al twee weken eerder plaatsgevonden maar met het plaatsen van de steigers waren dan ook de feitelijke werkzaamheden begonnen. De werkzaamheden werden verricht door Burgy, een gerenommeerd bouwbedrijf uit Leiden en gespecialiseerd in restauratiewerken.

Op 14 juli 2015 was de oplevering van de tweede fase van de ringmuur-consolidatie, toen de steigers verdwenen kwam er een muur tevoorschijn die er weer vele jaren tegen kan.

De werkzaamheden waren nodig om te voorkomen dat de muur verder beschadigd raakte door inwatering van regenwater. Om het inwateren van de muur verder te voorkomen kreeg de muur een rubberen beschermlaag afgedekt met een begroeiing van rode vetplantjes. Deze plantjes kwamen twee jaar geleden als winnaar uit de bus bij de eerste fase van de versterking van de muur en donjon. Er is toen onderzoek gedaan, met het planten van verschillende gras- en plantensoorten, naar welke begroeiing de meeste bescherming zou bieden tegen temperatuurschommelingen. Het voordeel van dit plantje is ook dat ze boven op de muur, vanwege de rode kleur, niet al te opvallend zal zijn.

De Stichting Beheer Kasteel Teylingen is blij dat de werkzaamheden alsnog plaats gevonden hebben want deze tweede fase zou eigenlijk in 2013 plaatsgevonden hebben. Helaas moesten de werkzaamheden, vanwege geldgebrek, toen worden uitgesteld.