Ideeën voor Teylingen ‘elders uitgevoerd’

In december 2015 werd, door de gemeente Teylingen aan haar bewoners de vraag gesteld:

Welke toekomst ziet ú voor de Ruïne van Teylingen?

In een enquête werden in vier stellingen gevraagd hoe de inwoners de toekomst van de Ruïne van Teylingen voor zich zagen, de stellingen waren:

 1. Heerlijkheid Teylingen

  De ruïne blijft zoals hij nu is, met een zichtbare voorburcht. Er wordt gezorgd voor een betere bescherming tegen verval. De omgeving wordt opgeknapt waardoor hij beter tot zijn recht komt. Dit is het enige model waarbij bijna alle grond reeds eigendom van het rijk is.

 2. Ruïnetuin Teylingen

  De inrit van de ruïne krijgt een nieuwe plek, het gebouw Westerbeek wordt aangekocht en zou een museum- en horecafunctie kunnen krijgen. Er komt een eenvoudig dak op het donjon om verdere schade te beperken en een wenteltrap en een uitzichtplatform. De ruïne wordt in een staat gebracht waarin hij trots in een historische tuin omgeving staat.

 3. Middeleeuwse bouwplaats Teylingen

  De bijzondere geschiedenis van de ruïne wordt langzaam beleefbaar gemaakt door het reconstrueren van het kasteel, de voorburcht en het poortgebouw. Dat gebeurt op een middeleeuwse manier in een historisch bouwproces maar kan jaren duren, interessant voor bezoekers en als “leerplek”.

 4. Kasteel en park Teylingen

  De ruïne wordt omgevormd tot middeleeuws kasteel met een hedendaagse functie. Met ruimte voor nieuwe functies als woningen, congresruimte en een “zorglandgoed”, zelfvoorzienend maar met respect voor 800 jaar geschiedenis.

Slot Schaersberg

Foto: Webmaster 2017

In Schaersberg zijn ze bij de ruïne aldaar met plannen gekomen die erg veel lijken op plan drie van de gemeente:
Middeleeuwse bouwplaats Teylingen.

De komende jaren worden te Schaersberg het slot en de bijbehorende hoeve herbouwd. De herbouw van het 16e eeuwse Renaissance-kasteel Slot Schaesberg en de bijbehorende 17e eeuwse boerenhoeve is in alle opzichten een onconventioneel project.

Naast de inzet van een combinatie van ambachtelijke en hypermoderne technieken, zal de herbouw zelf ook worden ingezet als leerproject en toeristische attractie.

Het herbouwproject zal jonge vaklieden, studenten en vrijwilligers de gelegenheid gaan bieden om zich te bekwamen in veel vakgebieden. Het steen voor steen herbouwen van het kasteel en de hoeve heeft ook een grote cultuurhistorische en economische waarde als plek waar bezoekers alles te weten komen over leven en bouwen in de 17e eeuw, zal Slot Schaesberg de komende jaren uitgroeien tot toeristische trekpleister in Limburg.

Het eerste project zal de herbouw van de poorttoren van de voorburcht zijn.

Foto: Webmaster 2017

 

De voorburcht van Slot Schaersberg.

In het midden zal de poorttoren verrijzen.

Links in het gebouw bevinden zich de kassa, expositieruimte, koffieruimte en een conferentiezaal.

Rechts in de hoek, de smidse.

Op dinsdag 28 en woensdag 29 november organiseert Stichting Landgoed Slot Schaesberg een symposium over bouwen en restaureren. Op het terrein van Slot Schaesberg in Landgraaf wordt daarmee het startsein gegeven waarmee Slot Schaesberg de komende jaren fungeert als opleidingscentrum voor ambachten en vakopleidingen.

Meer informatie en aanmelden.

Wij van SBKT zullen de ontwikkelingen in Schaersberg met interesse volgen.

Kasteel Montfort

Foto: Webmaster 2017

Een andere optie voor de Ruïne van Teylingen zou de reconstructie van de kelderverdieping zijn, zoals ze bij het kasteel Montfort hebben gedaan. Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang één van de grootste kastelen van Nederland. Bij kasteel Montfort hebben ze de afgelopen periode de prachtige 14e eeuwse gewelven van de oostelijke kelders samen met het trappenhuis en de zuidoost toren hersteld.

 

Bij deze restauratie van een groot middeleeuws keldercomplex met ton- en kruisgewelven werden verloren gegane bouwtechnieken herontdekt om de uit het jaar 1342 stammende keldergewelven in oude luister te herstellen.

Dit zou voor Teylingen ook een mogelijkheid kunnen zijn, deze ruimte zou bij ons dan gebruikt kunnen worden als expositie en evenementen ruimte.

Foto: Webmaster 2017

Foto: Webmaster 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

(SBKT nov 2017)