Dag van het Kasteel 2016

2e Pinksterdag, is al vele jaren de Dag van het Kasteel in Nederland en ook in Belgie.SONY DSC

Om tien uur kwamen enkele lieden samen bij de ruine van Teylingen, om hun plaatsen in te nemen zodat de te verwachten bezoekers een stukje geschiedenis aangeboden zou kunnen worden. Zo kon men binnen de muren met de boog en pijlen aan de gang en op de voorburg wat zwaard exercitie doen.

SONY DSC

Boogschieten

Zo langzaam aan kwamen de bezoekers tegen gereduceerd tarief binnen en ze bleven maar binnenkomen. De klanken van de harp zweefden over de voorburg en zorgden voor een middeleeuwse sfeer. Ook de onlangs gemaakte boomzitjes en tafels werden goed bezet.

SONY DSC

Luisteren naar een verhalenverteller.

De warme tosti’s vlogen je bijkans om de oren. De tent van de dames met de heerlijke eigengemaakte baksels stond te geuren en lokte menigeen hier heen, de punten zag je in vele kelen verdwijnen.

Het ‘nieuwe’ terras.

De heer ridder met zijn wapens werd door kinderen, zeer gewaardeerd, je zag ze met zware gepantserde handschoenen in de weer en dan nog een zwaard vasthouden was nog vrij moeilijk. Menige foto werd van dat al genomen.

SONY DSC

Het bekijken en vasthouden van wapentuig.

In de ruïne werd gretig naar de uitleg van de gebouwen geluisterd en natuurlijk naar de vroeg 15e eeuwse echt gebeurde soap van Jacoba. Er stond gelukkig nog een tent binnen de muren die, die vrijdag nog voor een huwelijk was benut en daar schuilden we voor die enkele regenbui. Verder was het redelijk weer.

SONY DSC

Rondleidingen

Uiteindelijk zijn er over de dag gemeten bijna 600 belangstellenden geweest. Men had veel waardering voor het gebodene en de gemoedelijke sfeer die er hing. Hieruit blijkt dat ook met een kleine groep mensen een leuke dag verzorgd kan worden. Bij de eind borrel was dit de mening van de medewerkers. De catering had goed gedraaid, de cakes vlogen de tent uit en een ieder ging na het opruimen van het terrein voldaan en goed gemutst naar zijn huisstede.

SONY DSC

Er was ook een imker aanwezig.

Habra