Jacoba weekend op Kasteel Teylingen

11/12 oktober 2014

578 jaar na het overlijden van Jacoba van Beieren, gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, was zij weer even terug op de restanten van het voormalig jachtslot Teylingen om de vrijwilligers, donateurs, re-enactors en bezoekers te bedanken voor hun inzet van het afgelopen jaar.

JacobasZij werd gastvrij ontvangen door de heer van Teylingen en zijn gevolg. Jacoba was niet alleen te aanschouwen zoals zij op oudere leeftijd geweest is. Dit weekend mochten wij haar ook aanschouwen zoals zij was in haar kinderjaren, tezamen met haar eerste echtgenoot, Jan van Touraine, aan wie zij op 5-jarige leeftijd werd uitgehuwelijkt.

Jacoba werd het kasteel extra bewaakt door een huurlingenleger van Schotten en Noorderlingen. Op het terrein van de voormalige voorburcht hadden zij een klein kampement opgebouwd waar diverse ambachten werden uitgevoerd en waar bezoekers hun vragen konden stellen over middeleeuwse zaken. Tot vermaak van de bezoekers was een aantal huurlingen druk bezig met het oefenen van hun middeleeuwse krijgskunsten. Ook het boogschieten werd druk geoefend en menig strobaal werd kundig buiten gevecht gesteld.

BouwmanJacoba, die sinds haar kinderjaren al veel plezier had in de valkenjacht, werd zeer aangenaam verrast door de aanwezigheid van Bouman Roofvogels. Op zaterdag zorgde regenval ervoor dat de roofvogeldemonstratie in het water dreigde te vallen. Gelukkig klaarde het weer in de loop van de middag op en met het verdwijnen van de regendruppels druppelde er steeds meer bezoekers binnen om toch te kunnen genieten van de prachtige roofvogeldemonstratie. Op zondag liet het weer het toe om zelfs 2 demonstraties te geven. Beide dagen mochten kinderen, onder toeziend oog van Brian Bouman en zijn medewerkers, zelf leren schoentjes en werpriempjes maken zoals die bij de roofvogels gebruikt worden.

JacobaZondagmiddag om vier uur nam Jacoba weer afscheid om zich te gaan vermaken met de valkenjacht. Onder begeleiding van een klein en licht bewapend gevolg verliet zij de donjon tijdens de 2e roofvogeldemonstratie van die dag.

Terugkijkend durven we wel te zeggen dat het een geslaagd weekend was. We hebben van vrijwilligers, donateurs, re-enactors en bezoekers veel positieve reacties gehoord.

Tijdens dit gezellige weekend hebben we ook goed nieuws mogen ontvangen: De stichting Beheer Kasteel Teylingen mag ook volgend jaar haar steentje(s) bijdragen. Bestuur en vrijwilligers zijn erg blij met dit nieuws en stellig van plan er weer met plezier een succesvol jaar van te maken!

Fotoboek Jacoba weekend 2014

Bron: SBKT/14 oktober 2014 - Tekst:Cor en Petra van Haastregt(pr) - Foto's: Anne Moss