Een toekomst voor de Ruïne van Teylingen

Op woensdag 10 december organiseerde de gemeente Teylingen de Dag van de Ruïne van Teylingen. De gemeente vroeg aan haar bewoners en ondernemers welke toekomst zij zien voor het belangrijkste icoon van de gemeente. De Dag van de Ruïne van Teylingen was een inloopbijeenkomst in het Bestuurscentrum aan het Raadhuisplein in Voorhout waar circa 120 mensen op af kwamen.

img124Wethouder Kees van Velzen: “Voor het college is recreatie dicht bij huis een belangrijk thema en de Ruïne van Teylingen wordt in het collegeprogramma genoemd als één van de drie prioriteiten daarbij. We willen graag dat er een gedragen plan komt voor dit prachtige monument uit onze gemeente. Daarom zijn we ook nieuwsgierig hoe onze inwoners naar de ruïne kijken en welk toekomstbeeld zij voor ogen hebben.”

Drie denkrichtingen

Drie denkrichtingen voor de toekomst stonden centraal tijdens de Dag van de Ruïne van Teylingen. Hierop konden bezoekers reageren, maar ze konden ook hun eigen ideeën inbrengen. Jacoba van Beieren, de bekendste bewoonster van Kasteel Teylingen, was in hoogsteigen persoon aanwezig om bezoekers te helpen denken en een mening te vormen.

Bewogen geschiedenis

VeldeDe Ruïne van Teylingen heeft een bewogen geschiedenis: gebouwd, beschadigd, uitgebrand, herbouwd, gesloopt, vervallen en weer opgeknapt tot wat de ruïne nu is. Het bijbehorende woongebouw is er niet meer en de ruïne, een rijksmonument, ligt verscholen in het landschap. Rijk, provincie en gemeente stellen zich de vraag wat een goede toekomst voor de ruïne is. Duidelijk is dat er iets moet gebeuren. Op zijn minst beter zichtbaar, beleefbaar, aantrekkelijker maken voor bewoners van de gemeente. Maar ook voor toeristen zodat meer mensen naar de ruïne komen wat inkomsten oplevert voor het onderhoud. Maar wellicht nog veel meer. Bijvoorbeeld een museum, horeca, een park. Of misschien wel het kasteel herbouwen zoals met Huys Dever in Lisse is gedaan.

Vervolg

Of het Kasteel ooit weer in oude glorie zal herleven is nog maar de vraag. ‘De gemeente heeft er geen potje voor. Het restaureren van het Slot is onbetaalbaar. Wel gaan we kijken of we de ruïne deels kunnen herbouwen’, aldus wethouder van Velzen. In januari zal er opnieuw een samenkomst zijn om de resultaten van de afgelopen bijeenkomst te bespreken.

Bekijk hier de flyer van de Gemeente Teylingen

Bron: Gemeente Teylingen/1 december 2014